29 Ekim 1923 Cumhuriyet Bayramı | Yazar Günay Aktürk

29 Ekim 1923 Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim 1923 Cumhuriyet Bayramı

Osmanlı Devleti, 1876 yılına kadar mutlak monarşi, 1876-1878 ve 1908-1918 yılları arasında meşruti monarşi ile yönetilmiştir. Birinci Dünya Savaşından sonra bizimle birlikte olan devletler yenildi. Savaş kurallarına göre biz de yenilmiş olduk. Ülkemiz İngilizler, Yunanlılar, Fransızlar, İtalyanlar tarafından paylaşıldı. Ulusuna inanan, güvenen Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919′da Samsun’a çıktı. Erzurum’da, Sivas’ta kongreler düzenledi. Mustafa Kemal Paşa “Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır.” diyordu.

Cumhuriyet Bayramı, TBMM’nin 29 Ekim 1923‘te Cumhuriyet yönetimini ilan etmesidir. Dışarıda sömürücü devletlerin baskısı ve içerideki iç hainlerin isyanlarına rağmen.

Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir

İngiliz Büyükelçi R. Lindsay 1925 yılında diyor ki: “İngiltere ve Batılı devletler Ankara’ya karşı sistematik olarak direnirlerse, Türkiye’deki yeni rejim (Cumhuriyet) ve Mustafa Kemal devrilebilir.”

İngiltere, Fransa ve İtalya gibi devletler Cumhuriyetin ilanından iki yıl sonra bile (1925) Büyükelçilerini hala İstanbul’da tutmuşlar, Ankara merkezli bir Cumhuriyet rejimini kabul etmemişlerdi. Peki neden? O dönemdeki dünyanın emperyalist gücü olan İngiltere, tek bir adamı (halifeyi) kontrol etmenin, koca bir milleti kontrol etmekten daha kolay olacağını biliyordu. Yunan ordularını Ankara’daki TBMM’yi etkisiz hale getirmek için kullandılar. Padişah Vahdettin’i koruyup kontrol ettiler.

29 ekim nedir

Ülkeyi esir etmek için yarattıkları Sevr Antlaşmasında Cumhuriyet değil, Osmanlı saltanat ve hilafetinin devam edeceği belirtiliyordu.

“İngiliz emperyalizmi, Osmanlı monarşisinin küllerinden doğan Cumhuriyeti tanımak istemedi. Lozan’ın onayını geciktirdi. TBMM’nin yıkılmasını, saltanatın yeniden dirilmesini, Atatürk’ün devrilmesini bekledi. Cumhuriyetin çok değil, iki yıl içinde yıkılacağını öngördü.” (Sinan Meydan)