Deccal – Friedrich Nietzsche (Kitaptan Alıntılar) | Yazar Günay Aktürk

Deccal - Yaşlı Tanrıyı Bir Cehennem Korkusu Sarar!

Yazar : Friedrich Nietzsche
Sesli Kitap: Deccal
Yorum : Günay Aktürk

Kitaptan Alıntılar serisinin 15. videosu. Bu defa Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve besteci olan Friedrich Nietzsche ve Deccal kitabından seçme alıntılar. Yorum: Günay Aktürk | Dinle ve dinlettir.

İnsan, Bilimsel Oldu Çıktı!

Yaşlı tanrı tümüyle tin, tümüyle yüce rahip ve tümüyle yetkin bahçesinde zevki sefa gezisindedir. Ama canı sıkılıyordur. Can sıkıntısı ile tanrılar bile baş edemez, ne yapsın? İnsanı icat eder. İnsan eğlencelidir. Ama gelin görün ki bu kez de insanın canı sıkılmaya başlar. Tanrı bütün cennetliklerin tek derdi konusunda son derece anlayışlıdır. Hemen başka hayvanlar yaratır.

Tanrının ilk hatası: insan için hayvanlar eğlenceli değildir. Onlar üzerinde egemenlik kurar, kendisi hayvan olmaya yanaşmaz. O zaman da tanrı kadını yaratır. Ve sahiden de işte artık can sıkıntısının sonu gelmiştir. Ancak başka şeylerin sonu ile birlikte…

Kadın, tanrının ikinci hatasıdır. Kadın özü bakımından yılandır, hevadır. Bunu her rahip bilir. Dünyadaki bütün belalar kadından gelir. Bunu da bilir her rahip. Demek ki bilim de ondan gelir. İlkin kadından öğrenir insan, bilgi ağacının meyvesinin tadını. Ne olmuştur?

Yaşlı tanrıyı bir cehennem korkusu sarar. İnsanın kendisi onun en büyük hatası olmuştur, kendine bir rakip yaratmıştır. Bilim tanrısallaştırır. İnsan bilimsel hale gelince rahiplerin ve tanrıların sonu gelir. Çıkarılacak ahlak dersi: bilim kendi başına yasak olandır, tek yasaklanacak olan odur. Bilim ilk günahtır. Bütün günahların tohumudur. Kaynaktaki kalıtsal günahtır. Yalnızca budur ahlak, bilmeyeceksin! Gerisi kendiliğinden gelir.

Tanrının cehennem korkusu onun kurnazlığını önlemedi. Bilime karşı kendini nasıl savunmalı? Uzun süre ana sorunu bu oldu. Yanıt: insanı kov gitsin cennetten! Mutluluk ve aylaklık düşünce üretir. Bütün düşünceler kötü düşüncelerdir. İnsan düşünmemelidir.

Ve kendi başına rahip dertleri icat eder. Ölümü, hamilelikteki yaşamsal tehlikeyi, her türlü sefaleti, yaşlılığı, çabayı… Özellikle hastalığı icat eder. Hepsi bilime karşı savaşım araçları… Dertler insanın düşünmesine izin vermez.

Ve bütün bunlara rağmen heyhat! Bilgi yapıtı kule olur yükselir, gökleri kuşatır. Tanrıların sonunu haber vermeye başlar, ne yapmalı! Yaşlı Tanrı savaşı icat eder. Halkları birbirinden ayırır. İnsanların birbirlerini karşılıklı olarak yok etmelerini sağlar. Rahipler için savaş her zaman gerekli olmuştur.

Savaş, başka şeyler yanında bilim barışını da bozan bir şeydir. Ama inanası değil! Bilgi, rahipten bağımsız hareket etme, savaşa rağmen artmaktadır. Ve son bir karar verir yaşlı tanrı. İnsan bilimsel oldu çıktı, başka çare yok: onu sulara boğup öldürmek gerek.

Friedrich Nietzsche
Deccal

Bir yanıt yazın