İran “Ahlak Polisi”nin Başörtüsü Cinayeti: Mehsa Emini | Yazar Günay Aktürk

İran “Ahlak Polisi”nin Başörtüsü Cinayeti: Mehsa Emini

Mehsa Emini Cinayeti

Başörtüsü yasağı - mehsa emini

Mehsa Emini, İran İslam Cumhuriyeti Kolluk Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan ve kamuda örtünme kurallarının uygulanmasını denetleyen Ahlak Polisi tarafından, örtüsünün hükümet standartlarına uygun olmadığı gerekçesiyle tutuklandı. Karakoldan yapılan açıklamada kadının karakolda aniden kalp yetmezliği geçirdiği, yere düştüğü ve iki gün komada kaldıktan sonra öldüğü söylendi. Olayın görgü tanıkları, kadının dövüldüğünü ve başının bir polis arabasının yan tarafına çarptığını, buna ek olarak sızdırılan tıbbi tetkikler sonucunda beyin kanaması ve inme teşhisi konulduğunu söyledi. (16 Eylül 2022)

Geçmişten Bugüne Başörtüsü Yasağı

Yıl, Milattan Önce 1600 yılları. Bir Asur kralının yaptığı kanunun kırkıncı maddesi kadınlarla ilgili. Bütün evli ve dul kadınların başlarını örtmeleri şart koşuluyor. Kızlar ve sokak fahişeleri ise örtünmeyecek. Ağır cezası var. Böylece, diyor Muazzez İlmiye Çığ, evli ve dul kadınlar da mabet fahişeleri gibi yasal seks yaptıklarından kutsallaştırılmışlardır.

O tarihten önce sadece tapınak fahişeleri örtünüyor. Buradaki fahişelik, anladığımız türden bir fahişelik değil. Kendini tanrıya adayan, sokakta değil sadece tapınakta ilişkiye giren (ve bunu da bedava yapan) kadınlar. Burada bereket kültü var. Ülkenin bereketi, tanrıları da memnun etmek vs Tanrı için bedenini bile feda ettiklerinden dolayı toplumda oldukça saygın durumdalar. Mabet fahişelerinin başlarını örtmeleri ise o saygınlığın bir göstergesi.

İsa’nın annesi Meryem doğmadan önce, Meryem’in annesi onu mabede adamış.” Kur’an’ın Âl-İmran Suresi 35-37 ayetleri bundan söz eder.

Örtünmeyi binlerce yıl önce de görüyoruz. Ama soylu kadınları halktan ayıran bir imaj sadece. İffet ile hiçbir alakası yok. Bu, ince bir şal da olabilir.

İslam’ın tarih sahnesine çıktığı dönemde Müslüman kadınlar için henüz örtünme yok. Bu Medine döneminde başlıyor. İlkin sadece peygamberin eşleri için ve kim oldukları bilinsin de bir fenalık yapılmasın diye.

Tüm bunların ışığında… Başörtüsü kimi dönemlerde soylu ve zengin kadınlarla halktan kadınları birbirinden ayıran bir imaj iken, kimi dönemlerde tapınaktaki kutsal fahişelerin soyluluklarını betimliyordu. İçinde bulunduğumuz Semavi dinler çağında ise dinsel bir imaja büründü. İslam ile başlamadığının altını şiddetle çizelim! Yanına bir de iffet eklendi.

Nasıl ki taç bir kralı adaletli, hırka bir dervişi bilge ve sakal da hocayı alim yapmaya yetmiyorsa örtü de kadını iffetli yapmaya yetmez. Ve sırf örtünmüyor diye bir kadını aşağılamak ve öldürmek, 5000 yıl önce yaşamış bir erkeğin şimdiki erkekten daha zeki, ahlaklı ve uygar olduğunu gösterir!

Bir yanıt yazın